söndag 19 januari 2014

Stekt lax med kall sås

Söndagen har ägnats helhjärtat åt studier så det fick bli något snabbt, gott och enkelt till middag. Jag tinade två laxfiléer, kokade lite potatis och rörde ihop en kall sås av gräddfil, majonnäs, fänkålsdill, vanlig dill och lite salt och peppar. En snabb grönsallad till det och sen var middagen klar! Nu står dessutom maken i köket och fixar en efterrättsgino - sämre kan man ha det!

/ Thérèse

lördag 18 januari 2014

Röd curry- och jordnötsgryta

Sedan något år tillbaka har jag alltid en trave konservburkar i skafferiet med kokosmjölk, bambuskott, vattenkastanjer och minimajs, samt en burk röd curry i kylskåpet. Tillsammans gör de det underbart lätt att slänga ihop en het gryta med hjälp av de grönsaker som råkar finnas tillgängliga. Idag testade jag att göra en liten twist som blev riktigt lyckad: en ordentlig klick jordnötssmör!

Ingredienser:
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
½ påse wokade grönsaker ELLER färska grönsaker (t ex. slantad morot och broccolibuketter)
Quornbitar (jag tog tre quornfiléer och delade i små bitar) ELLER linser/bönor
1 msk röd currypasta
1 rågad msk jordnötssmör
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten
1 scharlottenlök
2 kaffir limeblad (kan uteslutas)
salt

Gör såhär:
Hacka löken och stek i olivolja på medelvärme. Höj värmen och tillsätt grönsakerna, bambuskotten, vattenkastanjerna och quornbitarna och fräs ett par minuter (eller tills de tinat om du använder frysta grönsaker). Häll över kokosmjölken, tillsätt currypastan och jordnötssmöret. Låt puttra en kvart, tjugo minuter och späd vid behov med vatten. Rör ordentligt, annars kan både currypastan och jordnötssmöret lägga sig i klumpar. Lägg i kaffir limebladen och låt koka med grytan de sista fem minuterna och smaka av med salt. Servera med jasminris.

/ Thérèse

fredag 17 januari 2014

Lyxlagat

Idag blev det den bästa tänkbara maten - den som serverar sig själv utan att jag lyft ett finger! Min styvmamma ringde och bjöd över oss till dem. Smörstekta pilgrimsmusslor, räkor, lite andra skaldjur, sallad och ett fantastiskt fruktbröd blev resultatet. 


Ruggigt gott!


/ Thérèse

torsdag 16 januari 2014

Röd linssoppa

Idag tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept på röd linssoppa - näringsrik, värmande, mättande och med lite sting. Att den dessutom är billig, snabblagad och ekologisk gör ju inte saken sämre.

Linssoppa (3-4 portioner)
1 dl röda linser *
1 dm grovhackad purjolök *
2-3 grovt rivna morötter *
(1 vitlöksklyfta *)
1 burk (ca 500 g) krossade tomater *
ev. 2-3 kokta potatisar *
5-7 dl grönsaksbuljong *
en skvätt grädde *
1-2 tsk curry *
0,5-1 tsk kanel *
10 försiktigt stötta kardemummakärnor 
olivolja *

Creme fraiche eller yoghurt till servering

Fräs curry och kanel i olivolja någon minut och tillsätt sedan grovriven morot, hackad purjolök och finhackad/pressad vitlök. Skölj linserna och tillsätt dem tillsammans med buljong och krossade tomater. Låt koka tio minuter eller tills linserna är mjuka. Jag vill gärna ha ett litet tuggmotstånd i linserna, men det är högst individuellt. Har du några kalla överblivna potatisar kan du med fördel slänga i dem mot slutet. Späd eventuellt med mer vatten (eller en skvätt grädde!) och smaka av med salt och curry. Jag brukar slänga i ett tiotal kardemummakärnor mot slutet som jag stött lite lätt i mortel. Ger spännande smak och lite crunch. Servera ångande varm, gärna med några klickar turkisk yoghurt eller creme fraiche och nybakat bröd.

/ Thérèse

onsdag 15 januari 2014

Sojakorvstroganoff med dill

Ingredienser:
Sojakorv (jag har testat igenom det mesta och köper alltid Hälsans kök)
1 scharlottenlök
krossade tomater 
kinesisk soya
matlagningsgrädde
tomatpuré
grönsaksbuljong
vitpeppar
dill

Gör såhär:
Det här är en rätt jag gör med lite olika proportioner varje gång, men huvudingredienserna är de samma. Idag hade jag sju sojakorvar i frysen - alltså använde jag sju korvar. Därför använde jag bara lite drygt halva paketet med krossade tomater, har jag fler korvar så använder jag mer krossade tomater. 

Hacka lök, mjukstek, dela korvarna och stek med löken. Häll över tomatkross, ett par deciliter grädde, ett par deciliter vatten, en skvätt (1 msk?) soya, en matsked tomatpuré och en kvarting grönsaksbuljong. Låt småputtra under tiden som riset kokar. Krydda upp med vitpeppar och/eller svartpeppar. Precis innan servering strör du över fryst eller färsk dill (det låter galet men är gott, jag lovar!). Servera med kokt ris. 

/ Thérèse

tisdag 14 januari 2014

Quornfiléer med knaprig sås och wokgrönsaker

Det här receptet snubblade jag över för sju, åtta år sedan. Egentligen är det nog såsen jag tycker är den riktiga höjdaren, men jag gillar också hur de olika delarna (qornfiléerna, wokgrönsakerna och såsen) hänger samman. Grundreceptet minns jag inte längre, men så här gör jag numera.
Ingredienser:
4 qornfiléer (för två personer)
2-3 dl dl apelsinjuice
färsk ingefära
kinesisk soya

wokgrönsaker (jag använder frysta)

3 dl turkisk matyoghurt
2 grovt rivna morötter
1 lime (både det rivna skalet och saften)
1 tsk flytande honung
2-3 tsk finriven ingefära
salt

Gör såhär:
Tag gärna fram qornfiléerna några timmar i förväg, lägg dem i en fryspåse och häll över någon eller ett par deciliter apelsinjuice blandat med en skvätt (kanske någon matsked) kinesisk soya samt en matsked riven ingefära. Låt ligga och marinera ett par timmar. Det här steget kan man hoppa över.

Stek qornfiléerna på medelvärme. Om du har marinerat dem kan du med fördel hälla över marinaden när du filéerna fått lite färg, för att göra dem saftigare och mer smakrika. 

Samtidigt steker du wokgrönsakerna i en annan stekpanna. När de fått fin färg slår du över en deciliter apelsinjuice och någon tesked soya och låter det koka in. 

Riv morötterna grovt och rör ner dem i den turkiska matyoghurten. Tillsätt den finrivna ingefäran samt skalet från en lime och rör ner. Balansera smaken med limesaft och honung. Har du ingen flytande honung går det bra att smälta vanlig honung några sekunder i mikron. Såsen behöver ingen större sälta, men jag brukar tillsätta en knivsudd. 

Servera qornfiléer, wokgrönsaker och sås tillsammans med kokt ris. 

/ Thérèse

måndag 13 januari 2014

Enkel quorngryta med citron och örter

Den här qorngrytan är ett säkert kort som jag slänger ihop kvällar då jag inte riktigt orkar tänka. Eller som idag; jag hade färska örter kvar sedan fetaostbollarna häromdagen, och ville göra åt dem innan de vissnade helt. Ofta gör jag den här grytan på qornbitar, men idag blev det tärnade qornfiléer. Jag använder inga exakta mått, utan innehållet avgörs av vad köket har att erbjuda. Det här är någon sorts grundversion för tre personer ungefär:

Ingredienser:
1 scharlottenlök (ja, det går att använda annan lök också, t ex. gul lök)
1 vitlöksklyfta
4 halvtinade och tärnade qornfiléer (eller qornbitar, 200-300 gram)
1 grönsaksbuljongtärning 
en skvätt vitt (matlagnings)vin
ett par deciliter matlagningsgrädde
någon deciliter creme fraiche
ett par deciliter vatten
färska eller torkade örter (jag älskar dragon och brukar använda det tillsammans med timjan och oregano, idag använde jag färsk oregano, färsk basilika och lite torkad dragon och timjan)
citron
svartpeppar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och mjukstek på medelvärme. Lägg sedan i qornbitarna och stek tillsammans med löken några minuter. Tillsätt en skvätt vin, en buljongtärning, rejält med svartpeppar, någon deciliter vatten och de torkade kryddorna. Låt koka ytterligare några minuter. Häll sedan över (matlagnings)grädde, creme fraiche och vatten i önskade proportioner och sätt under tiden igång pastan som lämpligtvis serveras till. Om du använder färska kryddor tillsätter du dem när det är ett par minuter kvar innan pastan är färdig och smaka samtidigt av med citron. Klart!

/ Thérèse

söndag 12 januari 2014

Broccolipaj med blåmögelost

Paj är, särskilt sommartid, en bas i vår kosthållning som går att variera närmast oändligt. Eftersom vi hade en rejäl bit blåmögelost kvar sedan nyår passade den här bra att göra idag. Jag är egentligen inte förtjust i mögelost, men kan uppskatta det i mindre mängder. 
Ingredienser:
1 stort eller 2 små broccolihuvuden *
1 scharlottenlök *
3 ägg *
3 dl matlagningsgrädde
1 dl hårdost *
50-100 g blåmögelost
salt och peppar

100 g smör *
3 dl vetemjöl *
En skvätt kallt vatten
En knivsudd salt *

Gör såhär: 
Gör pajdegen, låt den vila en kvar i kylen och pressa sedan ut den i en pajform. Nagga och förgrädda i 220 grader, tio minuter. 

Dela broccolin i små buketter. Eftersom jag inte förkokar broccolin gör jag ganska små buketter. Hacka scharlottenlöken.  Vispa samman ägg och matlagningsgrädde i en skål och tillsätt ordentligt med nymalen svartpeppar. Var försiktig med saltet eftersom blåmögelosten innehåller ganska mycket sälta. Riv hårdosten och hacka blåmögelosten. Lägg broccolin i det förgräddade pajskalet och strö över scharlottenlök och blåmögelost. Häll över äggstanningen och avsluta med den rivna hårdosten.

Grädda mitt i ugnen i 25 minuter, 220 grader. Servera med sallad.

/ Thérèse

lördag 11 januari 2014

Fetaostbollar med pasta

Idag blir det fetaostbollar med pasta och tomatsås. Receptet hittade jag i en Coop-tidning före jul och det finns också här på deras hemsida. Jag tyckte dock att det var svårt att steka bollarna på något bra sätt senast jag gjorde dem, de föll sönder och brände fast. Idag testade jag att koka dem i buljong 5 minuter innan jag stekte dem. Det gjorde saken något bättre, men jag tror 4 minuters kokning hade varit bättre. Sist tror jag att jag snålade lite med oljan, tyckte det lät mycket med 3 matskedar, men idag öste jag på ordentligt och det brände i alla fall inte. De är fortfarande inte helt enkla att få att hålla ihop, men både jag och min man tycker väldigt mycket om smaken, så de får några försök till innan jag avskriver dem helt.

Ingredienser:
1 ägg *
1 dl ströbröd *
1 dl riven gul lök *
1 hackade örter, (jag använder färsk basilika och oregano) *
2 dl mandelmjöl
2 dl riven ost *
200 g smulad fetaost *
3 msk olivolja *

1 burk krossade tomater * eller färdig tomatsås
spagetti *

Gör såhär:
Rör ihop alla ingredienserna utom oljan till fetaostbollarna. Det blir en kornig massa som du får klämma ihop när du formar det till bollar (ca 24 stycken). Ett alternativ är att köra smeten i mixer; då blir den slätare och mer sammanhållet. 

Koka upp ett par liter vatten i en rymlig kastrull, tillsätt en grönsaksbuljontärning. Koka alla bollarna i 4 minuter. Lyft upp dem med hjälp av en hålslev och stek på svag värme tills de fått fin färg. 

Värm tomatsåsen och servera med pastan och fetaostbollarna. Jag smakade upp de krossade tomaterna med lite nymalen svartpeppar, örtsalt, lite färska kryddor och en skvätt grädde för att bryta skärpan. 

/ Thérèse

fredag 10 januari 2014

Fisksoppa med kokosmjölk och röd curry

Idag lagade jag en av våra favoritfisksoppor med bas av kokosmjölk och asiatiska kryddor. Grundreceptet hittade jag här hos Tasteline, och har sen gjort några mindre justeringar. Efter att ha gjort soppan fyra, fem gånger så tror jag att jag hittat en bra variant.

Även om receptet kan se lite krångligt ut så är det en tacksam soppa att tillaga. Ingredienserna ska läggas i lite pö om pö, vilket ger lagom med tid att tillreda allt eftersom. Jag använder fryst fisk till soppa, och försöker lägga fram fisken för att tina någon timme innan jag börjar laga mat.

Ingredienser:
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 strå av citrongräs, färskt
1,5 msk tomatpuré
1,5-2 msk röd currypasta beroende på hur stark soppa som önskas
2 st fiskbuljongtärningar
3 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin (vi använder vanligt vin, det är billigare, finns ekologiskt och alkoholen kokar bort)
2 burkar kokosmjölk à 400 ml
1 morot
½ zucchini/squash
½ fänkål
~ 250 gram vit fisk (vi använder Alaska pollock)
~ 250 gram lax

Ev. matlagningsyoughurt

Gör såhär:
1. Skala och hacka en av schalottenlökarna, vitlöksklyftan och ingefäran grovt. Klyv cittrongräset på längden, banka på det med "ryggen" på kniven för att frigöra smak. Skär i 2-3 cm långa bitar. Fräs allt samman i olivolja i en gryta ett par minuter. Rör i tomatpuré och curry pasta.

2. Slå över vin och vatten, tillsätt fiskbuljongtärning och låt koka i 10 minuter. Vätskan har reducerat till ungefär hälften. Sila av i en ny rymlig gryta.

3. Slå över kokosmjölken. Om en inte vill ha så stark kokossmak kan den ena av burkarna ersättas med vatten och/eller matlagningsgrädde. Tillsätt slantad morot och den andra schalottenlöken och låt puttra 10 minuter.

4. Skär fisken i mindre bitar (ungefär 2*2cm), tärna zucchinin, hacka fänkålen och tillsätt dem till grytan. Låt sjuda cirka fem minuter, eller tills fisken ser klar ut (laxen har samma rosa färg rakt igenom kuberna).

Servera med matlagningsyoghurt!

/ Thérèse

torsdag 9 januari 2014

Favorit i repris

Idag har vi sjasat ut julen här hemma och jagat granbarr över hela lägenheten. Tyvärr tror jag att jag råkade sjasa ut mig själv också i farten, så det var skönt att bara plocka fram lasagnen sedan i går, slänga in den i mikron och skölja lite ärtskott. Middag serverad på fem minuter. Gott så!

/ Thérèse

onsdag 8 januari 2014

Vegetarisk lasagne med quorn

Idag blev det en klassisk version av vegetarisk lasagne, gjord på qornfärs och bechamelsås. Jag följde inget speciellt recept, men ungefär det här använde jag till färsen respektive såsen:

Quornfärs:
½ gul lök *
1 stor vitlöksklyfta *
600 g qornfärs
1 pkt krossade tomater (400 g) *
1 msk tomatpuré *
ett par dl vatten
1 tsk chiliflakes
ett par testkedar soya
1 tärning grönsaksbuljong *
timjan*, oregano*, svarpeppar* och örtsalt*

Fräs lös och vitlök, tillsätt qornfärs och låt fräsa en stund. Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt puttra under tiden som du gör bechamelsåsen. Kom ihåg att pasta "suger" smak, så dra på ordentligt med kryddorna.

Bechamelsås:
7 dl mjölk *
3 msk idealmjöl (eller vetemjöl *)
1 msk smör *
1 tsk salt *
2 dl riven smakstark ost *

Smält smöret, tillsätt mjölet och rör kraftigt. Häll i ett par deciliter av mjölken och rör tills alla smör- och mjölklumpar löst sig. Tillsätt resten av mjölken samt saltet och låt koka upp långsamt på svag/medelstark värme. Rör ofta så att såsen inte bränner. Låt såsen koka samman några minuter, dra den sedan från värmen och rör i osten, lite i taget. Såsen får inte koka efter att osten tillsatts, då kan den bli korning, grynig eller tuggummiliknande.

Ta fram en form i lämplig storlek (jag tror min är cirka 20x30 cm) och bottna med lasagneplattor (det gör lasagnen lite mindre blöt). Varva därefter qornfärs med bechamelsås och ett nytt lager lasagneplattor. Avsluta med bechamelsås och lite riven ost. Grädda i ugnen på 220 grader i 20 minuter (eller kika på paketet till dina lasagneplattor). Ät med sallad. Så här års äter vi mycket ärtskott eftersom de är färska, svenskodlade och KRAV-märkta. Bra kombination.

/ Thérèse

tisdag 7 januari 2014

Sötpotatisgratäng med jordnötssmör och lime

Det här receptet hittade jag när jag på någon minut bläddrade igenom den vegetariska kokbok som min syster fick i julklapp. Det är Hugh Fearnley-Whittingstall som skrivit "Grön mat: Vegetariskt varje dag från River Cottage". Någon av er kanske känner igen namnet från serien som sänts i Sverige under namnet "Det goda livet". Eftersom just det här receptet blev en sådan lyckträff tänker jag köpa boken själv. Jag har gjort någon liten justering från orginalet.

Ingredienser:
Cirka 1 kilo sötpotatis
2 msk citronolivolja (eller vanlig olivolja)
1 hackad röd färsk chilifrukt eller 1 tesked torkade chiliflakes
3 vitöksklyftor
3 dl grädde (visp- eller matlagnings)
200 gram jordnötssmör
1 lime (finrivet skal från en frukt samt drygt 2 tsk saft)
Salt och nymalen svartpeppar

Gör såhär:
Skala sötpotatisen och skär i skivor som är ett par millimeter tjocka. Blanda sötpotatisen med vitlöken (pressad eller hackad) samt chilin i en bunke och häll över en matsked olja och grädden. Krydda med salt och peppar.

Rör samman jordnötssmöret med limeskal, limesaft och resterande olja (1 msk). 

Lägg nu över ungefär hälften av sötpotatisblandningen i en ugnsform och klicka sedan ut jordnötröran. Täck med ett andra lager sötpotatis och avsluta med att hälla över grädden (som ofta blir kvar i botten av bunken). Grädda i 220 grader mitt i ugnen. De första 20 minuterna övertäckt med aluminiumfolie, tag sedan av folien och grädda ytterligare 30 minuter. Ät med fräsh (gärna lite syrlig) sallad. Vi stekte också varsin vegeschnitzel till från Hälsans kök och pressade lite färsk citron över.

/ Thérèse