Idag lagade jag en av våra favoritfisksoppor med bas av kokosmjölk och asiatiska kryddor. Grundreceptet hittade jag här hos Tasteline, och har sen gjort några mindre justeringar. Efter att ha gjort soppan fyra, fem gånger så tror jag att jag hittat en bra variant.
Även om receptet kan se lite krångligt ut så är det en tacksam soppa att tillaga. Ingredienserna ska läggas i lite pö om pö, vilket ger lagom med tid att tillreda allt eftersom. Jag använder fryst fisk till soppa, och försöker lägga fram fisken för att tina någon timme innan jag börjar laga mat.
Ingredienser:
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 strå av citrongräs, färskt
1,5 msk tomatpuré
1,5-2 msk röd currypasta beroende på hur stark soppa som önskas
2 st fiskbuljongtärningar
3 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin (vi använder vanligt vin, det är billigare, finns ekologiskt och alkoholen kokar bort)
2 burkar kokosmjölk à 400 ml
1 morot
½ zucchini/squash
½ fänkål
~ 250 gram vit fisk (vi använder Alaska pollock)
~ 250 gram lax
Ev. matlagningsyoughurt
Gör såhär:
1. Skala och hacka en av schalottenlökarna, vitlöksklyftan och ingefäran grovt. Klyv cittrongräset på längden, banka på det med "ryggen" på kniven för att frigöra smak. Skär i 2-3 cm långa bitar. Fräs allt samman i olivolja i en gryta ett par minuter. Rör i tomatpuré och curry pasta.
2. Slå över vin och vatten, tillsätt fiskbuljongtärning och låt koka i 10 minuter. Vätskan har reducerat till ungefär hälften. Sila av i en ny rymlig gryta.
3. Slå över kokosmjölken. Om en inte vill ha så stark kokossmak kan den ena av burkarna ersättas med vatten och/eller matlagningsgrädde. Tillsätt slantad morot och den andra schalottenlöken och låt puttra 10 minuter.
4. Skär fisken i mindre bitar (ungefär 2*2cm), tärna zucchinin, hacka fänkålen och tillsätt dem till grytan. Låt sjuda cirka fem minuter, eller tills fisken ser klar ut (laxen har samma rosa färg rakt igenom kuberna).
Servera med matlagningsyoghurt!
/ Thérèse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar