söndag 12 januari 2014

Broccolipaj med blåmögelost

Paj är, särskilt sommartid, en bas i vår kosthållning som går att variera närmast oändligt. Eftersom vi hade en rejäl bit blåmögelost kvar sedan nyår passade den här bra att göra idag. Jag är egentligen inte förtjust i mögelost, men kan uppskatta det i mindre mängder. 
Ingredienser:
1 stort eller 2 små broccolihuvuden *
1 scharlottenlök *
3 ägg *
3 dl matlagningsgrädde
1 dl hårdost *
50-100 g blåmögelost
salt och peppar

100 g smör *
3 dl vetemjöl *
En skvätt kallt vatten
En knivsudd salt *

Gör såhär: 
Gör pajdegen, låt den vila en kvar i kylen och pressa sedan ut den i en pajform. Nagga och förgrädda i 220 grader, tio minuter. 

Dela broccolin i små buketter. Eftersom jag inte förkokar broccolin gör jag ganska små buketter. Hacka scharlottenlöken.  Vispa samman ägg och matlagningsgrädde i en skål och tillsätt ordentligt med nymalen svartpeppar. Var försiktig med saltet eftersom blåmögelosten innehåller ganska mycket sälta. Riv hårdosten och hacka blåmögelosten. Lägg broccolin i det förgräddade pajskalet och strö över scharlottenlök och blåmögelost. Häll över äggstanningen och avsluta med den rivna hårdosten.

Grädda mitt i ugnen i 25 minuter, 220 grader. Servera med sallad.

/ Thérèse

Inga kommentarer: