lördag 11 januari 2014

Fetaostbollar med pasta

Idag blir det fetaostbollar med pasta och tomatsås. Receptet hittade jag i en Coop-tidning före jul och det finns också här på deras hemsida. Jag tyckte dock att det var svårt att steka bollarna på något bra sätt senast jag gjorde dem, de föll sönder och brände fast. Idag testade jag att koka dem i buljong 5 minuter innan jag stekte dem. Det gjorde saken något bättre, men jag tror 4 minuters kokning hade varit bättre. Sist tror jag att jag snålade lite med oljan, tyckte det lät mycket med 3 matskedar, men idag öste jag på ordentligt och det brände i alla fall inte. De är fortfarande inte helt enkla att få att hålla ihop, men både jag och min man tycker väldigt mycket om smaken, så de får några försök till innan jag avskriver dem helt.

Ingredienser:
1 ägg *
1 dl ströbröd *
1 dl riven gul lök *
1 hackade örter, (jag använder färsk basilika och oregano) *
2 dl mandelmjöl
2 dl riven ost *
200 g smulad fetaost *
3 msk olivolja *

1 burk krossade tomater * eller färdig tomatsås
spagetti *

Gör såhär:
Rör ihop alla ingredienserna utom oljan till fetaostbollarna. Det blir en kornig massa som du får klämma ihop när du formar det till bollar (ca 24 stycken). Ett alternativ är att köra smeten i mixer; då blir den slätare och mer sammanhållet. 

Koka upp ett par liter vatten i en rymlig kastrull, tillsätt en grönsaksbuljontärning. Koka alla bollarna i 4 minuter. Lyft upp dem med hjälp av en hålslev och stek på svag värme tills de fått fin färg. 

Värm tomatsåsen och servera med pastan och fetaostbollarna. Jag smakade upp de krossade tomaterna med lite nymalen svartpeppar, örtsalt, lite färska kryddor och en skvätt grädde för att bryta skärpan. 

/ Thérèse

1 kommentar:

Maria P sa...

Hej!

Tack för ett superbra recept!

Om du vill få dem att hålla ihop bättre, så har jag kanske ett par tips...

När jag väl ställt mig och påbörjat bollarna, upptäckte jag att jag bara hade 1/2dl ströbröd, så jag fyllde ut med 1/2dl vetegroddar (torra, från Risenta). Min sambo är allergisk mot mandel, så jag bytte ut mandelmjölet mot majsmjöl/polenta. Den mixade jag alltihop med stavmixer, och när jag sen rullade bollarna, höll de ihop fint.

När jag stekt dem, hällde jag tomaterna (körde på Coops krossade tomater med örter, i tetrapack) direkt i pannan, över bollarna. Det blev supergott!

Tack igen! =)