tisdag 7 januari 2014

Sötpotatisgratäng med jordnötssmör och lime

Det här receptet hittade jag när jag på någon minut bläddrade igenom den vegetariska kokbok som min syster fick i julklapp. Det är Hugh Fearnley-Whittingstall som skrivit "Grön mat: Vegetariskt varje dag från River Cottage". Någon av er kanske känner igen namnet från serien som sänts i Sverige under namnet "Det goda livet". Eftersom just det här receptet blev en sådan lyckträff tänker jag köpa boken själv. Jag har gjort någon liten justering från orginalet.

Ingredienser:
Cirka 1 kilo sötpotatis
2 msk citronolivolja (eller vanlig olivolja)
1 hackad röd färsk chilifrukt eller 1 tesked torkade chiliflakes
3 vitöksklyftor
3 dl grädde (visp- eller matlagnings)
200 gram jordnötssmör
1 lime (finrivet skal från en frukt samt drygt 2 tsk saft)
Salt och nymalen svartpeppar

Gör såhär:
Skala sötpotatisen och skär i skivor som är ett par millimeter tjocka. Blanda sötpotatisen med vitlöken (pressad eller hackad) samt chilin i en bunke och häll över en matsked olja och grädden. Krydda med salt och peppar.

Rör samman jordnötssmöret med limeskal, limesaft och resterande olja (1 msk). 

Lägg nu över ungefär hälften av sötpotatisblandningen i en ugnsform och klicka sedan ut jordnötröran. Täck med ett andra lager sötpotatis och avsluta med att hälla över grädden (som ofta blir kvar i botten av bunken). Grädda i 220 grader mitt i ugnen. De första 20 minuterna övertäckt med aluminiumfolie, tag sedan av folien och grädda ytterligare 30 minuter. Ät med fräsh (gärna lite syrlig) sallad. Vi stekte också varsin vegeschnitzel till från Hälsans kök och pressade lite färsk citron över.

/ Thérèse

Inga kommentarer: