
½ gul lök *
1 stor vitlöksklyfta *
600 g qornfärs
1 pkt krossade tomater (400 g) *
1 msk tomatpuré *
ett par dl vatten
1 tsk chiliflakes
ett par testkedar soya
1 tärning grönsaksbuljong *
timjan*, oregano*, svarpeppar* och örtsalt*
Fräs lös och vitlök, tillsätt qornfärs och låt fräsa en stund. Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt puttra under tiden som du gör bechamelsåsen. Kom ihåg att pasta "suger" smak, så dra på ordentligt med kryddorna.
Bechamelsås:
7 dl mjölk *
3 msk idealmjöl (eller vetemjöl *)
1 msk smör *
1 tsk salt *
2 dl riven smakstark ost *
Smält smöret, tillsätt mjölet och rör kraftigt. Häll i ett par deciliter av mjölken och rör tills alla smör- och mjölklumpar löst sig. Tillsätt resten av mjölken samt saltet och låt koka upp långsamt på svag/medelstark värme. Rör ofta så att såsen inte bränner. Låt såsen koka samman några minuter, dra den sedan från värmen och rör i osten, lite i taget. Såsen får inte koka efter att osten tillsatts, då kan den bli korning, grynig eller tuggummiliknande.
Ta fram en form i lämplig storlek (jag tror min är cirka 20x30 cm) och bottna med lasagneplattor (det gör lasagnen lite mindre blöt). Varva därefter qornfärs med bechamelsås och ett nytt lager lasagneplattor. Avsluta med bechamelsås och lite riven ost. Grädda i ugnen på 220 grader i 20 minuter (eller kika på paketet till dina lasagneplattor). Ät med sallad. Så här års äter vi mycket ärtskott eftersom de är färska, svenskodlade och KRAV-märkta. Bra kombination.
/ Thérèse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar