Det här receptet snubblade jag över för sju, åtta år sedan. Egentligen är det nog såsen jag tycker är den riktiga höjdaren, men jag gillar också hur de olika delarna (qornfiléerna, wokgrönsakerna och såsen) hänger samman. Grundreceptet minns jag inte längre, men så här gör jag numera.
Ingredienser:
4 qornfiléer (för två personer)
2-3 dl dl apelsinjuice
färsk ingefära
kinesisk soya
wokgrönsaker (jag använder frysta)
3 dl turkisk matyoghurt
2 grovt rivna morötter
1 lime (både det rivna skalet och saften)
1 tsk flytande honung
2-3 tsk finriven ingefära
salt
Gör såhär:
Tag gärna fram qornfiléerna några timmar i förväg, lägg dem i en fryspåse och häll över någon eller ett par deciliter apelsinjuice blandat med en skvätt (kanske någon matsked) kinesisk soya samt en matsked riven ingefära. Låt ligga och marinera ett par timmar. Det här steget kan man hoppa över.
Stek qornfiléerna på medelvärme. Om du har marinerat dem kan du med fördel hälla över marinaden när du filéerna fått lite färg, för att göra dem saftigare och mer smakrika.
Samtidigt steker du wokgrönsakerna i en annan stekpanna. När de fått fin färg slår du över en deciliter apelsinjuice och någon tesked soya och låter det koka in.
Riv morötterna grovt och rör ner dem i den turkiska matyoghurten. Tillsätt den finrivna ingefäran samt skalet från en lime och rör ner. Balansera smaken med limesaft och honung. Har du ingen flytande honung går det bra att smälta vanlig honung några sekunder i mikron. Såsen behöver ingen större sälta, men jag brukar tillsätta en knivsudd.
Servera qornfiléer, wokgrönsaker och sås tillsammans med kokt ris.
/ Thérèse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar