måndag 13 januari 2014

Enkel quorngryta med citron och örter

Den här qorngrytan är ett säkert kort som jag slänger ihop kvällar då jag inte riktigt orkar tänka. Eller som idag; jag hade färska örter kvar sedan fetaostbollarna häromdagen, och ville göra åt dem innan de vissnade helt. Ofta gör jag den här grytan på qornbitar, men idag blev det tärnade qornfiléer. Jag använder inga exakta mått, utan innehållet avgörs av vad köket har att erbjuda. Det här är någon sorts grundversion för tre personer ungefär:

Ingredienser:
1 scharlottenlök (ja, det går att använda annan lök också, t ex. gul lök)
1 vitlöksklyfta
4 halvtinade och tärnade qornfiléer (eller qornbitar, 200-300 gram)
1 grönsaksbuljongtärning 
en skvätt vitt (matlagnings)vin
ett par deciliter matlagningsgrädde
någon deciliter creme fraiche
ett par deciliter vatten
färska eller torkade örter (jag älskar dragon och brukar använda det tillsammans med timjan och oregano, idag använde jag färsk oregano, färsk basilika och lite torkad dragon och timjan)
citron
svartpeppar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och mjukstek på medelvärme. Lägg sedan i qornbitarna och stek tillsammans med löken några minuter. Tillsätt en skvätt vin, en buljongtärning, rejält med svartpeppar, någon deciliter vatten och de torkade kryddorna. Låt koka ytterligare några minuter. Häll sedan över (matlagnings)grädde, creme fraiche och vatten i önskade proportioner och sätt under tiden igång pastan som lämpligtvis serveras till. Om du använder färska kryddor tillsätter du dem när det är ett par minuter kvar innan pastan är färdig och smaka samtidigt av med citron. Klart!

/ Thérèse

Inga kommentarer: