Idag tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept på röd linssoppa - näringsrik, värmande, mättande och med lite sting. Att den dessutom är billig, snabblagad och ekologisk gör ju inte saken sämre.
Linssoppa (3-4 portioner)
1 dl röda linser *
1 dm grovhackad purjolök *
2-3 grovt rivna morötter *
(1 vitlöksklyfta *)
1 burk (ca 500 g) krossade tomater *
ev. 2-3 kokta potatisar *
ev. 2-3 kokta potatisar *
5-7 dl grönsaksbuljong *
en skvätt grädde *
en skvätt grädde *
1-2 tsk curry *
0,5-1 tsk kanel *
10 försiktigt stötta kardemummakärnor
0,5-1 tsk kanel *
10 försiktigt stötta kardemummakärnor
olivolja *
Creme fraiche eller yoghurt till servering
Fräs curry och kanel i olivolja någon minut och tillsätt sedan grovriven morot, hackad purjolök och finhackad/pressad vitlök. Skölj linserna och tillsätt dem tillsammans med buljong och krossade tomater. Låt koka tio minuter eller tills linserna är mjuka. Jag vill gärna ha ett litet tuggmotstånd i linserna, men det är högst individuellt. Har du några kalla överblivna potatisar kan du med fördel slänga i dem mot slutet. Späd eventuellt med mer vatten (eller en skvätt grädde!) och smaka av med salt och curry. Jag brukar slänga i ett tiotal kardemummakärnor mot slutet som jag stött lite lätt i mortel. Ger spännande smak och lite crunch. Servera ångande varm, gärna med några klickar turkisk yoghurt eller creme fraiche och nybakat bröd.
/ Thérèse
/ Thérèse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar