lördag 18 januari 2014

Röd curry- och jordnötsgryta

Sedan något år tillbaka har jag alltid en trave konservburkar i skafferiet med kokosmjölk, bambuskott, vattenkastanjer och minimajs, samt en burk röd curry i kylskåpet. Tillsammans gör de det underbart lätt att slänga ihop en het gryta med hjälp av de grönsaker som råkar finnas tillgängliga. Idag testade jag att göra en liten twist som blev riktigt lyckad: en ordentlig klick jordnötssmör!

Ingredienser:
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
½ påse wokade grönsaker ELLER färska grönsaker (t ex. slantad morot och broccolibuketter)
Quornbitar (jag tog tre quornfiléer och delade i små bitar) ELLER linser/bönor
1 msk röd currypasta
1 rågad msk jordnötssmör
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten
1 scharlottenlök
2 kaffir limeblad (kan uteslutas)
salt

Gör såhär:
Hacka löken och stek i olivolja på medelvärme. Höj värmen och tillsätt grönsakerna, bambuskotten, vattenkastanjerna och quornbitarna och fräs ett par minuter (eller tills de tinat om du använder frysta grönsaker). Häll över kokosmjölken, tillsätt currypastan och jordnötssmöret. Låt puttra en kvart, tjugo minuter och späd vid behov med vatten. Rör ordentligt, annars kan både currypastan och jordnötssmöret lägga sig i klumpar. Lägg i kaffir limebladen och låt koka med grytan de sista fem minuterna och smaka av med salt. Servera med jasminris.

/ Thérèse

Inga kommentarer: